06 – 103 377 71 coraline-vester apenstaartje kpnmail .nl

Menu
Ventilatie zonder onbedoeld warmte verliezen.

Ventilatie zonder onbedoeld warmte verliezen.

By In renovatie, Tips en trucs verbouwen On februari 1, 2016


In de jaren 80 stond ventilatie gelijk aan tocht. Het was de tijd van “De Nationale kieren jacht”. Iedereen ging aan de slag met tochstrips en kitspuiten in een poging onbedoeld warmte verlies tegen te gaan. Als dat te onbesuisd werd gedaan ontstonden er op bepaalde plekken vochtproblemen en soms zelfs schimmel.

Dat heeft er weer toe geleid dat huiseigenaren nu argwanend zijn over “luchtdicht bouwen”. “Krijgen we dan niet weer vochtproblemen?” hoor je ze denken. Ja dat kan, als je het niet goed doet. Het goede nieuws is dat “Het goed doen” niet zo heel ingewikkeld is.

Vocht komt in huis en zit in de lucht door er gewoon in te leven, te ademen te koken, te badderen. Als er te veel vocht in huis in de lucht zit gaat het condenseren. Dat wil zeggen het wordt weer nattigheid. Dat gebeurt op koude plekken, vaak hoekjes van gevels die op de wind liggen.

Ventilatie frisse lucht naar binnen halen en binnenlucht die vervuild is door adem CO2 en vocht naar buiten afvoeren is de oplossing. Mechanische Ventilatie met warmte terugwinning is al lang gebruikelijk in nieuwbouw. Voor bestaande woningen is Locale ventilatie met warmte terugwinning een goede mogelijkheid.

Gelukkig zijn er apparaten die plaatselijk kunnen ventileren met warmte terugwinning. Dat betekent ventileren met voorverwarmde lucht, zonder lange leidingen. Lekker de ramen open zetten kan ook, al stook je dan wel voor de mussen.

De bestaande woningen die wij bezoeken voor de E-pilot (Energiezuinige renovatie) zien er op het eerste oog aardig uit. De Blower-doortest laat zien dat er een forse lucht beweging is van de kelder via de begane grond het dak uit. De woningen zijn wel zo’n 25x zo lucht-lek als een goede nieuwbouw woning uit 2012.  Ook zonder onderdruk ontstaat een stevige trek van kruipruimte naar het dak. Warme lucht stijgt immers op, en via de kruipruimte wordt steeds nieuwe frisse lucht aangevoerd. Geen kans op schimmel, wel kans op koude voeten, en tochtklachten.

Wordt vervolgd.

 

 


Leave a comment