06 – 103 377 71 coraline-vester apenstaartje kpnmail .nl

Menu
Proeftuin energieneutraal renoveren-2

Proeftuin energieneutraal renoveren-2

By In Proeftuin energiezuinig renoveren On december 2, 2014


Nul-op-de-meter-renovatie

Er is mij gevraagd om wat te vertellen over de kosten van de renovatie. Het korte bestek van een blog doet eigenlijk geen recht aan al het werk dat er in zit om tot een duidelijke prijs te komen. Het proces verdient een uitgebreidere toelichting. Om nu toch een beetje een indruk van kosten te geven zal ik toch iets over een “nul-op-de-meter” aanpak zeggen die wij heel interessant vonden.

Een “nul op de meter” renovatie van ons huis werd aangeboden door een groep van samenwerkende bedrijven voor 125.000 euro ex BTW.

Dit is een renovatie waarbij gevels, dak en begane grond aan de buitenzijde met een hoge isolatie waarde, tussen de Rc7-10 worden ingepakt, de kozijnen worden vernieuwd met HR+++ glas. Daardoor is het energie verlies door de schil al bijna 0.

De ventilatie- en verwarmingsinstallaties worden volledig vernieuwd. Bij zo’n goede isolatie is een installatie die heel subtiel de woning kan verwarmen en ventileren noodzakelijk.Als laatste wordt er natuurlijk energie geoogst via PV panelen, op het dak is ruimte voor zon 15 panelen.

Hierdoor ontstaat een woning die nauwelijks energie in de vorm van warmte verliest, en wat er nog gebruikt wordt aan energie kan met de PV panelen worden opgebracht.

Ideaal installatie systeem voor een hoogwaardige renovatie

Voor een woonhuis dat bijna geen warmte verliest door de gevel heb je een heel subtiel verwarmings- en ventilatie systeem nodig. Vaak wordt een lage-temperatuur vloer-verwarming door een warmtepomp voor gesteld. Ons huis heeft houten vloeren, daarom is vloerverwarming geen voor de hand liggende keus. Een systeem waarbij nog een heel klein beetje gebruik gemaakt zou worden van gas had mijn voorkeur.

Mijn ideale installatie systeem zat als volgt in elkaar. Balansventilatie van de fabrikant Zehnder. Hierbij worden de kanalen van de balansventilatie langs de buitenzijde van de “schil”, de gevels en het dak aangelegd en de inblaas van de verse lucht gebeurt ter plaatse van de kozijnen. Hierdoor zijn grote ventilatie kanalen binnenshuis overbodig en de inblaas van verse lucht zit op een logische plaats, bij het kozijn. De verwarming van fabrikant Atag heeft een voorraadvat dat gevoed wordt door een zonneboiler. Het vat wordt ook gebruikt als buffer voor het teveel aan warmte die geproduceerd wordt door de verwarmingsketel. De fabrikanten Atag en Zehnder bieden dit mooie systeem in combinatie aan.

Plan aanpassen op de specifieke situatie

Dat wij met dit systeem niet door konden gaan lag aan de specifieke situatie van ons huis. Een dakbeschot met asbesthoudende plaat, een keuken in een laag voormalig schuurtje, zodat herbouwen zinvoller is dan hergebruik. Al met al gaf dat zo veel bijkomende kosten dat het in een keer uitvoeren van deze renovatie ons te duur werd. Ik denk dat een standaard “nul-op-de-meter renovatie” vaak een goed plan is. Maar dat het ook vaak voorkomt dat specifieke omstandigheden een standaard renovatie niet mogelijk maken.

Renovatie in stappen

We hebben besloten een minder rigoureuze aanpak te kiezen die de hierboven geschetste ideaal toestand niet in de weg staat. In feite zetten we er een grote stap naar toe. In deze stap regelen wij ook de asbest renovatie en we vervangen de keuken uitbouw door een ruimte die qua hoogte en breedte beter geschikt is voor een keuken.

Deze keuken uitbouw maken we dan wel meteen op het niveau van een passiefhuis.


Leave a comment